STEPHEN WILTSHIRE. UNA PRODIGIOSA MENT FOTOGRÀFICA

Stephen Wiltshire ( 24 d’abril de 1974) és un artista de l’arquitectura que va ser diagnosticat d’autisme quan tenia només 3 anys. Wiltshire va néixer a Londres, al West Indian, on vivia amb els seus pares. Stephen Wiltshire té una astoradora capacitat per dibuixar paisatges, especialment ciutats i edificis, després d’haver-los vist per espai de només uns quants minuts. Va estudiar belles arts a la City & Guilds Art College. El seu treball és conegut i reconegut a tot el món i és present en un nombre molt important de col·leccions.
Wiltshire era mut i a l'edat de tres van diagnosticar-li autisme. El mateix any, el seu pare moria en un accident de moto. Quan tenia cinc anys, la seva mare va enviar Stephen a l'Escola Queensmill de Londres on va començar a demostrar el seu interès per dibuixar. D’aquesta manera va començar a comunicar-se a través del seu art. A l'edat de vuit, començava a dibuixar paisatges urbans imaginaris i cotxes.Els seus professors fomentaven la seva afició al dibuix i amb el seu ajut, Wiltshire aprenia a parlar a l'edat de nou anys. Un any després, Wiltshire dibuixava una seqüència de dibuixos de fites de Londres, un per a cada lletra, que anomenava un "Londres Alphabet".
El 1987, Wiltshire va formar part d'un programa de la BBC "The Ones". La seva col·lecció de dibuixos va començar a veure la llum pública aquell mateix any.
Stephen Wiltshire té una capacitat única: pot mirar un objectiu una vegada i llavors dibuixar un quadre acurat i detallat d'allò que ha vist, ni que sigui per espai de pocs minuts. Pot dibuixar, per exemple, a la totalitat del centre de Londres després d'un curt vol en helicòpter per damunt de la ciutat, o bé pot fer escenes imaginàries com la Catedral de St. Paul envoltat de flames. El 2003, va dibuixar una perspectiva essencial a la galeria de Casa d'Orleans a Twickenham, Londres.
L’obra de Stephen ha estat el tema de molts documentals de TV. Oliver Sacks, un neuròleg, escriu sobre ell al capítol "Prodigies", al seu llibre Un Antropòleg a Mart.Els llibres de Wiltshire inclouen Dibuixos (1987), Ciutats (1989), que Fan Flotar Ciutats (1991), i el Somni americà de Stephen Wiltshire (1993). Les seves terceres "Ciutats Flotants" va ser número 1 de vendes a la llista de 1991.Entre 1995 i la seva llicenciatura el 1998, Wiltshire assistia a la Ciutat i Gremis de l'Art de la Londres School a Lambeth. Al maig de 2005 Stephen va portar a terme el seu dibuix més llarg, realitzat de memòria: una panoràmic de Tòquio, en una lona llarga de 10 metres, després de fer una sèrie de curtes passejades en helicòpter, sobre la ciutat, per espai d’una setmana. Des de llavors ha dibuixat Roma, Hong Kong, Frankfurt, Madrid, Dubai, Jerusalem i Londres en campanyes absolutament gegants. Quan Wiltshire realitzava les seves passejades en helicòpter sobre Roma, després podia dibuixar amb un gran detall, tot el que havia vist, fins i tot en detalls com ara el nombre exacte de columnes del Panteó, el nombre de finestres i la seva disposició en els edificis, els monuments, avingudes, etc., tot amb un sorprenent detall i de memòria. El 2006, a Stephen Wiltshire se li atorgava el reconeixement com a Membre de l'Ordre de l'Imperi britànic pels serveis prestats a l’art. El setembre de 2006, Stephen obria la seva galeria permanent a l'Arcada de l'Òpera Reial, Cansar Avenide, Londres.El juliol de 2009 el van nomenar ambaixador de l'Art dels Nens al Regne Unit. El seu treball és ara popular a tot el món, i és present en un cert nombre de col·leccions.

Comentaris